Natuur beleving

Waarom?

"Natuur daagt kinderen uit, maar geeft ook ontspanning en rust".

  • Natuurbeleving in de kinderopvang staat volop in de aandacht.
  • Natuurbeleving vergroot het plezier van kinderen en stimuleert een gezonde ontwikkeling.
  • Het buiten spel is gevarieerd en creatief.
  • Wij vinden dat de spelen in de natuur bijdraagt aan de kwaliteit van onze kinderopvang.

Ruimte

Rondom de boerderij is er een ruim erf, met verschillende mogelijkheden. Er kan volop gespeeld worden. Zo kan er op het erf zonder gevaar vrij gefietst worden en is er ook een afgeschermd speelveld ter grootte van 20 bij 30 meter. De kinderen kunnen zich verstoppen, rondrennen, gaten graven, maar ook rust vinden en dromen.
Op het boerenerf is voldoende natuurlijk materiaal om mee te spelen, zoals takken, modder, zand. De natuur wordt onderdeel van hun spel.

Voor de jongsten is er een afgeschermd pleintje met een zandbak aansluitend aan de binnenruimte.
De kinderen kunnen met de boer mee naar de schapen, het land in ( 8 ha ). Zelfs baby's kunnen mee in de baby carrier.
Voor kinderen is het heerlijk ontspannend om de vrije ruimte te ervaren. Ze rennen en rollen in het gras.
In overleg met de ouders kunnen de kinderen mee met de ponykar. Dit is een (ont)spannende bezigheid en we gaan dan in het park picknicken en brengen we een bezoek aan de speeltuin.

Planten

In de kruidentuin kunnen de kinderen bloemen en kruiden verzorgen en plukken. Het oogsten van de zelfgekweekte of zelfgeplukte aardbeien, bessen of bijvoorbeeld tomaten geeft de kinderen al vroeg spelenderwijs het besef van wat de natuur kan bieden.

In het zomerseizoen kunnen de kinderen eigen geteelde groente van biologische groentenkwekerij Moes en kruiden mee naar huis krijgen.

Dieren

Op 't Are Huys zijn de dieren alom aanwezig. Vanuit de leefruimte zijn er al dieren zichtbaar. De kleine dieren, zoals kippen, konijnen, dwerggeiten en de cavia zitten in afgeschermde ruimtes. Het is een dagelijks terugkerende activiteit om te "helpen" deze dieren te voeren en verzorgen. De kinderen kunnen hierdoor spelenderwijs leren zich in te leven en hun zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Een vast ritueel op de boerderij is om een paar keer per dag "naar de schapen toe" te gaan. De kinderen kunnen met de boer mee om de schapenkudde te inspecteren. Regelmatig brengen wij een bezoek via het land aan "buur" boer Hans met zijn melkkoeien en -kalfjes.

Waar uw kind de ruimte krijgt...